DUITSE STAANDE KORTHAAR
Kennel van de Pierschehille

  home kennel onze honden fokkerij nieuws pups resultaten foto's contact  
 17 december: Sneeuw chaos en ganzen

Na veel vertraging en glibberend aangekomen op de bekende plek.

Ik ga schuilen onder het riet aan de rechterkant van het dammetje. Liesbeth gaat zitten aan de linker kant van het dammetje. Ze heeft een comfortabel strandstoeltje mee genomen om lekker lui achterover te leunen en een matje voor de hond om op te zitten. Ze heeft Indy haar Duitse Staander weer bij zich. Indy weet het al en kijkt de hele tijd indringend naar mij. Wanneer ga je wat spannends doen? Weinig ganzen zien we aan de overkant van het kanaal voorbij gaan, want alle ganzen willen naar de akker verderop waar er al zo ontstellend veel vogels staan. Er ligt zeker tien centimeter sneeuw op die plaats. De gans gaat dan in gezelschap dicht bij elkaar staan en beweegt zo mij mogelijk en teert bij dit weer op zijn vetlaag omdat er niets te vreten valt. Safety in numbers' geldt ook voor hen. In een enorme groep soortgenoten ben je veilig en beschermd. Tijd om wat mooie foto's te nemen. Er valt lichte sneeuw, maar koud is het niet echt. Dan trekt er een kleine groep ganzen langs de sloot, die ze vaak als richtsnoer gebruiken. We houden ons muisstil. Niet bewegen is het motto. Perdix krijgt ze over zich heen en benut zijn kans. Met een enorme klap valt de gans op de akker. Ik sta snel op en haal er ook nog een uit de groep, die op de andere akker valt. Zittend schieten en dan ook nog gedraaid is geen topper, heb ik al ervaren!

http://i1142.photobucket.com/albums/n612/luiscunera/Forum/20101217/P1000437.jpghttp://i1142.photobucket.com/albums/n612/luiscunera/Forum/20101217/Zonderoren.jpg

Nu is het tijd voor Indy om in actie te komen. Liesbeth stuurt hem naar de eerste gans en Indy gaat er eerst om heen draaien om te zien hoe hij dat zal aanpakken, maar dan brengt hij de gans voorbeeldig naar de bazin en geeft die af. Uiteraard mooie foto's kunnen maken.
Daarna stuurt ze Indy uit op de tweede gans en ook dat gaat uitmuntend.
Zo wie had dat nu verwacht ?Veel te laat aangekomen in het besneeuwde jachtveld en dan toch een gouden kans. Het versterkt mijn gevoel dat Onze Lieve Heer ganzenjagers bij staat of wellicht zelfs voortrekt. Of is het weer een kwestie van Karma? Hoe dan ook, we hebben er in elk geval al twee ganzen binnen voor het Kerstmaal. Nog een gans zou ook best ons goed uitkomen, bedenk ik mij, of eis ik nu te veel? Ik ga eerst maar eens een Hajenius dampertje opsteken en het allemaal afwachten. Dan klinkt er een schot aan de overkant van de vaart en ineens gaan grote groepen eenden op. Ik probeer ze nog wel naar ons toe te snateren, maar die hebben ons ook al gezien. Een aantal keren hoor ik ook een fazantenhaan in het riet.

In de sneeuw gaat zelfs een haas voorbij.
In eens hoor ik ganzen achter me aan komen vliegen. Ik draai me om onder het riet en zie een kleine vlucht naderen. Maar ganzen hebben een scherpe blik, dus als ze maar even wat beweging zien, zijn ze verdwenen. De ganzen die eerste recht over schijnen te komen maken een zwaai naar links, maar bieden nog een goede kans. Ik ga staan en houdt een kistje champagne Piper-Heidsick voor en de voorste valt. Indy staat al in de starblokken en gaat er op af. Weer even draaien om de gans heen en kijken hoe die het beste op te pakken is. Echt een hond met ervaring! Dan wandelt ze rustig voorbij op weg naar Liesbeth en kan ik nog een actiefoto maken. Eerst hebben we de ganzen op de akker verderop op de hele tijd horen roepen en schreeuwen om de anderen er bij te halen. Nu is het stil in de lucht en ook de ganzen roepen niet meer. De ochtendtrek is voorbij. Tijd om op te stappen, want het loopt al naar half elf. We wandelen terug naar de auto's voor koffie met een krentenbol. Dan horen we Outdoor twee keer schieten op een fazantenhaan of zo? De vorige keer blokkeerde de tweede trekker van zijn geweer vertelt hij. Hij heeft het uit elkaar gehaald en schoon gemaakt en even testen of het nu weer helemaal naar behoren functioneert. De ochtend nemen we nog eens goed door. Leuk dat Perdix hier nog niet eerder een gans binnen had en uitgerekend deze bizarre ochtend wel. Maar ik zei het al, dat plekje van Jagatee is een echt geluksplekje. Er komt altijd wat langs, never a dull moment. Liesbeth is mee om haar Indy wat apporteerwerk te laten doen en die is ook zeer in haar nopjes dat haar jachthond drie ganzen heeft binnen gebracht! Zal voor haar en Indy ook wel de eerste keer geweest zijn, dat haar hond zo veel werk op de ganzen heeft. Ik zelf had ook veel plezier, doordat ik de geboden kansen heb weten te verzilveren. In elk geval hebben we de ganzen effectief weten te verjagen met ondersteunend afschot. Wat je schiet moet je opeten, dus geef ik Perdix zijn gans mee. Liesbeth krijgt er ook een vanwege dat mooie apport en Outdoor geeft zijn aangeboden gans ook aan haar.

C:\Users\Rinken\Pictures\PIERSCHEHILLE\DSC02884 indy klein.jpg
Terugkijkend op deze ochtend, hoe moet ik die nu typeren met die ganzen chaos?
http://i1142.photobucket.com/albums/n612/luiscunera/Forum/20101217/P1000438-1.jpg
In weerwil van het verkeer is het wederom een ganzenochtend met Olympisch Goud !
Het weer van vrijdag 17 december 2010
KOUD, zonnige periode, bewolking, sneeuwbuien, temperatuur 1 graad.
Zon op 08 uur 44. Zon onder 16 uur 28